Blogi

Blogi-palstalle esittelemme tarinoita oppilaitoksen seinien sisältä. Voit lukea esimerkiksi, millaista on opiskella puusepäksi tai kuulla, mitä odotuksia yrityksillä on ammattitaitoisten työntekijöiden suhteen. Myös henkilökuntamme bloggaa aika ajoin aikuiskoulutusasioista. Aiheinamme ovat aikuisopiskelu, työelämä, ammatit ja urapolut.

Hakola Huonekalu menestyy ja tarvitsee lisää osaajia

Kotimainen huonekalutuotanto tarvitsee alan osaajia jatkossakin. Yksi menestyjistä on Hakola Huonekalu Oy Kurikan Jurvassa. Se on toiminut jo 50 vuoden ajan valmistaen tuotteita käsityönä omalla tehtaalla.

 • Alan koulutus on tärkeää, muuten ala katoaa vähitellen kokonaan, korostaa Hakola Huonekalu Oy:n toimitusjohtaja Jari Hakola.

Johanna Havimäki työllistyi pari vuotta sitten verhoilijaksi käytyään TEAKin koulutuksen. TEAKin opinto-ohjaaja Jari Hakala (vas.) ja Jari Hakola korostavat, että huonekaluala tarvitsee osaajia jatkossakin.

Hakola luo yhdessä nuorten suomalaisten suunnittelijoiden kanssa tuotteita, jotka kestävät sukupolvelta toiselle. Laadukkaiden, hyvin suunniteltujen tuotteiden valmistaminen on ollut menestyksellistä.

 • Tällä hetkellä menee tosi hyvin. Toiminta kehittyy ja myynti kasvaa edelleen kaksinumeroisin luvuin, Jari Hakola kertoo.

Hakolan asiakaskunta on pääosin pääkaupunkiseudulla, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Oma liike toimii Helsingissä.

 • Asiakkaat arvostavat ennen kaikkea helppoutta. Tuotteiden alkuperä tunnetaan ja ne ovat hyvin suunniteltuja, kestäviä ja moderneja.

Hakola Huonekalu on äskettäin palkannut väkeä lisää tuotantoon ja myyntiin. Jatkossakin tarvetta on muun muassa ompelijoista ja verhoilijoista. Tällä hetkellä yritys työllistää noin 20 henkilöä suoraan ja saman verran alihankkijoilla.

Hakolan mukaan Suomen rooli huonekalujen valmistajana on uhattuna, jos sitä ei kehitetä.

 • Vaara on suuri, koska naapurimaat etenkin Baltiassa kehittävät jatkuvasti verhoiltujen tuotteiden markkinointia.

Heli Värinen ompelee Cosy-sohvan päällistä.

Miia Niemelä huolehtii kankaiden leikkaamisesta.

Verhoilijoiden, puuseppien ja sisustajien koulutus jatkuu

Aikuiskoulutuskeskus TEAK on vuosikymmenet vastannut muun muassa verhoilijoiden ja puuseppien koulutuksesta. Valtion säästöjen takia alan koulutukset vähentyivät merkittävästi, mutta nyt syksyllä ne alkavat kuitenkin uudelleen Teuvalla.

Jari Hakola sanoo heidän haluavan olla mukana kehittämässä työpaikalla oppimista.

 • Meillä on ollut useita opiskelijoita TEAKista, pääosin kokemukset ovat hyviä. Olemme myös rekrytoineet useita henkilöitä TEAKin koulutuksen käyneistä.

TEAKissa Teuvalla alkavat 19. syyskuuta puusepän, verhoilijan, sisustaja-remontoijan ja sisustustekstiilien valmistajan koulutukset. Haku niihin on käynnissä työvoimakoulutuksena ja omaehtoisena koulutuksena 2. syyskuuta saakka.

Manus Facere Finland Oy:n Petri Karjalainen (oik.) tekee alihankintana Hakolan huonekalujen jalat.

Lisätietoja:

Hakola Huonekalu Oy:n toimitusjohtaja Jari Hakola
p. 050 553 1620
jari.hakola@hakola.fi

TEAKin opinto-ohjaaja Jari Hakala
p. 050 3948 754
jari.hakala@teakoy.fi

Verhoilusta ammatti?

Verhoilu- ja sisustusalan osaajat toimivat mm. huonekalujen verhoilijoina, perinteisinä verhoilijoina ja ajoneuvoverhoilijoina. Verhoilijoiden työpaikkoja ovat mm. huonekalutehtaat, verhoiluliikkeet, sisustus- ja ajoneuvoverhoomot sekä sisustusmyymälät.

Myös verhoilualalla on ns. piilotyöpaikkoja, joita voi löytää vain aktiivisesti itse hakemalla. Monet verhoilijoista toimivat myös yrittäjinä. Niin myös moni koulutuksemme suorittaneista. Koulutuksemme antaakin hyvät valmiudet yrittäjyyteen ja halutessasi voit opiskelun aikana suorittaa yrittäjyysopintoja. Verhoilijoiden koulutuksesta meillä on kokemusta vuodesta 1959 saakka.

Verhoiluun suuntautunut opiskelija perehtyy mm. verhoilun suunnitteluun, pehmustamiseen, ompeluun, verhoilun työprosessiin sekä alan yritystoimintaan. Lähtötilanteesi vaikuttaa opiskelusi toteutukseen ja se huomioidaan opintojasi henkilökohtaistettaessa. Mikäli sinulla on esimerkiksi harrastusten kautta hankittua ompelu-, verhoilu- tai sisustusalan osaamista, huomioidaan myös sitä kautta hankittu osaaminen koulutuksesi toteutuksessa.

Opiskelusi voi olla ns. monimuoto-opiskelua sisältäen mm. oppimistarpeisiisi perustuvat lähiopiskelujaksot ja ohjattua etäopiskelua tai työssäoppimista verhoilutöitä tekemällä. Tällöin lähiopiskelua Teuvalla on yleensä varsin vähän. Mikäli taas perinteisempi oppilaitoksessa tapahtuva opetus ja oppiminen ovat sinulle soveltuvampi vaihtoehto, sitä on tarjolla Teuvan toimipisteessämme.

Verhoilussa oppiminen perustuu pääosin tekemällä oppimiseen myös monimuotototeutuksessa. Toteutusmuoto soveltuukin parhaiten tilanteisiin, jossa on mahdollista tehdä verhoilutöitä esimerkiksi kotona, työpaikalla tai muualla etäopiskellen ja työssäoppien.

Olipa henkilökohtaisesti sinulle suunniteltu koulutuspolun toteutusmuoto mikä tahansa, opit varmasti hyväksi verhoilijaksi. Mikäli siis harkitset alalle hakeutumista, ota meihin heti yhteyttä.

 

Koulutuksen lisätiedot ja haku

TEAK info: Jari Hakala, Puh. 050-3948 754, jari.hakala@teakoy.fi

http://teakoy.fi/alkavat-koulutukset/verhoilualan-koulutus-teuva/

Juhlallinen Forssan lähihoitajakoulutuksen päättyminen

Juhlistimme Forssan Lh6 -lähihoitajakoulutuksen päättymistä 5.5.2017. Onnea valmistuneille!

Valmistujaistilaisuus pidettiin lounasravintola Vorssan Vapriikin kokoustiloissa. Juhlatila sijaitsee samassa perinteikkäässä Finlaysonin tehdasmiljöössä, jossa valmistumistaan juhlivat lähihoitajat olivat teoriakoulutuksensa käyneet.

Lähihoitajakoulutus on noin kaksivuotinen ja kaikkien opiskelijoille laaditaan henkilökohtaisen suunnitelma, jota päivitetään opintojen aikana. Lähihoitajan perustutkinto rakentuu kolmesta pakollisesta tutkinnon osasta: Kasvun tukeminen ja ohjaus, Hoito ja huolenpito ja Kuntoutumisen tukeminen. Lh6-ryhmällä on ollut kaksi osaamisalaa, Vanhustyö ja Sairaanhoito ja huolenpito. Ryhmä jakaantui tasaisesti kumpaankin osaamisalaan oman kiinnostuksensa mukaan. Osaamisalasta seuraava vaihe on pakollinen valinnainen tutkinnon osa. Tällä ryhmällä se oli Vanhusten kotihoito ja huolenpito. Jokaiseen viiteen tutkinnon osaan liittyi teoriaopintoja, työssäoppimisjakso ja tutkintotilaisuus. Lh6-ryhmä aloitti opintonsa 16.4.2015.

Kuplivat alkoholittomat alkumaljat sekä herkulliset voileipäkakut ja suklaakakut tarjosi Super-liiton Forssan yhdistys, jota edustivat Eeva-Liisa Jaakkola ja Elitsa Känkänen. Eeva-Liisa ja Elitsa pitivät kauniin juhlapuheen valmistuville ja ojensivat Super-liiton myöntämät stipendit opinnoissaan hyvin menestyneille kahdelle opiskelijalle. Valmistuvien iloksi ojennetut ruusut olivat myös Super-liitolta. Ammattijärjestö TEHY oli myöntänyt kaksi stipendiä, jotka tilaisuudessa ojennettiin. Myös JHL oli myöntänyt yhden stipendin. Stipendin olisivat ansainneet kaikki tutkintonsa suorittaneet, mutta stipendiä korvasi iloisista ilmeistä päätelleen valmistavasta koulutuksesta saatu todistus, joka oli konkreettinen palkinto kahden vuoden aherruksesta.

Rehtorin ja opettajien onnittelupuheet ja tervehdykset olivat osa valmistumisjuhlaa. Opiskelijoiden oma puheenvuoro ilahdutti koulutuksen järjestäjiä. Forssan TE-toimiston Sirpa Johansson toi valmistuville oman juhlatervehdyksensä. Juhlavin ja mieleenpainuvin osa lähihoitajien valmistumisjuhlaa oli lähihoitajan lupaus, jonka valmistuvat lukivat seisaallaan Super-liiton edustajien johdolla:

”Lupaan lähihoitajana tehdä työtäni asiakkaan ihmisarvoa kunnioittaen ja hyvää elämää edistäen.

Lupaan tukea ihmisen kasvua ja kehitystä, toimintakykyä ja omatoimisuutta sekä edistää terveyttä ja hoitaa sairaita.

Lupaan pitää huolta apua tarvitsevista, ehkäistä syrjäytymistä, lievittää inhimillistä kärsimystä elämän alusta kuolemaan saakka.

Lupaan noudattaa ammattieettisiä periaatteita ja salassapitovelvollisuutta, kehittää ammattitaitoani sekä edistää omaa ja työyhteisöni työhyvinvointia.

Sitoudun työyhteisöni sekä sosiaali- ja terveysalan kehittämiseen.”

TEAK robotiikan koulutusta nyt ja tulevaisuudessa

TEAK siirtyy tulevaisuuteen => YuMi tulee!

TEAK on ensimmäisenä oppilaitoksena Suomessa tilannut uuden sukupolven kaksikätisen YuMi-robotin.

YuMi on ystävällinen, kaksikätinen robotti, joka mahdollistaa robotiikan hyväksikäytön aivan uudenlaisiin tehtäviin. Työtä YuMi tekee yhdessä ihmisen kanssa muun muassa kokoonpano ja asennustehtävissä. YuMi-robotin ääressä on turvallista työskennellä eikä robottia tarvitse sulkea häkkiin. Ohjelmointi on helppoa joko kädestä pitäen tai Robot Studion avulla.

TEAK kouluttaa robotiikkaosaajia tämän hetken ja tulevaisuuden tarpeisiin. TEAKin YuMi- investointi takaa kilpailukykyisen työvoimakoulutuksen muuttuvassa markkinatilanteessa. Näin TEAK on omalta osaltaan takamassa sitä, että Suomessa tehdään töitä nyt ja tulevaisuudessa.


TEAK ja ABB:n yhteistyö

TEAKin koulutuksissa on kautta aikain käytetty ABB:n käsivarsirobotteja ja robotiikkakoulutuksen lähtökohta on, että menemme sinne missä robottiosaamista tarvitaan. Nykyisin koulutuskäytössä olevat teollisuusrobotit ovat tyyppiä IRB 120, jotka kompaktin fyysisen kokonsa puolesta soveltuvat hyvin siirrettäviksi. Näillä täysverisillä teollisuusroboteilla on mahdollista toteuttaa toiminnallisesti suuriakin harjoituskokonaisuuksia. Ja mikä tärkeintä – juuri siellä missä koulutusta kulloinkin tarvitaan.

TEAKin robotiikan kouluttajat ovat osallistuneet säännöllisesti ABB:n järjestämiin koulutuksiin. TEAK on myös hankkinut täsmäkoulutusta ABB:ltä erikoiskoulutustarpeisiin. Näin varmistetaan, että koulutuksissa jaettu tieto on ajantasaista ja oikeaa muun muassa Robot Studio -ohjelmiston osalta.


TEAK – maan johtava robotiikkakouluttaja

TEAKki on toiminut aktiivisesti robotiikassa yli 25 vuotta. Olemme tehneet yhteistyötä yritysten kanssa alusta alkaen. TEAKilla on suunniteltu yrityksiin mm. robotisointeja esim. kappaleiden hiontaan ja CNC-koneen toimintaan liittyen.

Robotiikan koulutus on ollut myös jatkuvaa toimintaa. Robotiikan ja automaation lisääntymisen edellytyksenä on, että on henkilöitä joilla on näkemystä ko. tekniikoiden mahdollisuuksista yritysten tuotannon kehittämisessä. Onneksi myös työvoimahallinto on ymmärtänyt koulutuksen tärkeyden Suomen robotti ja automaation käytön lisääntymisen kannalta.

Työvoimakoulutuksena robotiikkaa ovat ELY-keskukset hankkineet tämän vuosikymmenen alusta alkaen. Näitä TEAK on tarjonnut aktiivisesti ja olemme toteuttaneet vuosina 2010 – 2016 kahdeksantoista (18) robotiikkaan liittyvää työvoimakoulutusta. Näissä koulutuksissa on ollut mukana yli 200 henkilöä ja koulutuksissa on toteutunut n. 21.000 oppilastyöpäivää. Olemme siis yksiselitteisesti Suomen suurin robottitekniikan kouluttaja työvoimakoulutuksissa. Suuri koulutusten määrä on luonut meille laajan yritysverkoston robotiikassa koko maan alueella työssäoppimispaikkojen muodossa. Meillä on tämän päivän tieto siitä mitä osaamista yritykset vaativat robotiikan työntekijöiltä. Toiminta on luonut myös hyvät suhteet robottitoimittajiin ja näin saamme aina uusimman tiedon suoraan toimittajilta.

TEAK on myös mukana robotiikassa myös yhteiskunnallisella tasolla. Olemme olleet mukana perustamassa Suomeen Airo Island-yhdistystä. Yhdistyksessä on mukana valtakunnan parhaat voimat liittyen robotiikkaan. TEAKin rehtori Ari Maunuksela on mukana yhdistyksen hallituksessa. Yhdistyksen tarkoitus on edistää kaikin mahdollisin keinoin robotiikan ja automaation lisäämistä ja kehittämistä Suomessa. Yhdistyksen toimintaan kuuluu, mm. valtakunnallisen robottiviikon järjestäminen. TEAK on vahvasti mukana tässä tapahtumassa omalla osastolla ja esiintymisellä koulutukseen liittyvissä asioissa.

TEAK

TEAK on valtakunnallinen aikuiskoulutuskeskus, jonka päätoimipiste sijaitsee Teuvalla, Etelä-Pohjanmaalla. Koulutusta järjestetään eri puolilla Suomea, noin 20 paikkakunnalla. TEAK on kouluttanut aikuisia aina vuodesta 1959 yritysten tarpeisiin.

Pääkoulutusalat tällä hetkellä ovat:

 • Puuala (huonekalu, kaluste, ovi-ikkuna)
 • Verhoilu (teollinen, perinteinen, ajoneuvo)
 • Pintakäsittely (teollinen, perinteinen)
 • Sisustus (sisustus-puuseppä, -maalari, -verhoilu)
 • Teknologia (CNC, CAD 2D ja 3D, CAM, robotiikka, automaatio)
 • Monialakoulutukset (Yhteishankintakoulutukset, Rekry/Täsmä/Muutos)
 • Vaatetus
 • Sosiaali- ja terveysala (lähihoitaja)
 • Koulutus-ja valmennusalan kumppanuudet (yksilölliset ja henkilökohtaistetut koulutuspalvelut, työpajatoiminta, opinnollistaminen, alueellisesti kehitettävät palvelu-ja yhteistyömallit)

CAD-koulutusta Kajaanissa

TEAK järjestää Kajaanissa CAD:n ja CAD-suunnittelun täydennyskoulutuksen. Koulutus on tarkoitettu ensisijaisesti kone-, rakennus- ja sähköalan toimihenkilöille, jotka ovat työttöminä. Koulutus toteutetaan monimuoto-opetuksena eli siihen kuuluu lähiopetusta Kajaanissa, verkko-opetusta ja työssäoppimista. Koulutus alkaa 26. huhtikuuta ja sen pituus määräytyy henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman mukaan, kuitenkin maksimissaan 100 päivää.

Koulutuksen sisältö:

 • Orientaatiojakso
 • CAD-tekniikka (AutoCAD, Inventor 3D, SolidWorks 3D tai Autodesk Revit)
 • Alakohtainen suunnittelukoulutus
 • Alakohtainen projektityö
 • Lean-ratkaisumallit
 • Työssäoppiminen

Haku:

6.4.2016 mennessä www.te-palvelut.fi -sivun kautta, koulutusnumero 665808.

Lisätietoja:

Ks. koulutuskalenteri

TEAK
Juha Koivula
P. 050 376 3871
juha.koivula@teakoy.fi

Robotiikkakoulutuksen info 29.2. Porissa

TEAK järjestää robotiikan ja projektityöskentelyn täydennyskoulutuksen Porissa 4.4.2016 alkaen. Koulutuksesta järjestetään infotilaisuus maanantaina 29.2. klo 12 Porin TE-toimistossa (Teljänkatu 5, 4. krs). Tervetuloa kuulemaan lisää!
Koulutus on suunnattu työttömille insinööreille, teknikoille tai muille soveltuvan koulutuksen tai kokemuksen hankkineille. Koulutus lisää ammatillista osaamista robotiikassa, perehdyttää teollisuusrobotin ohjelmointiin ja käyttöön sekä projektityöskentelyyn ja projektinhallintaohjelmaan. Koulutuksen kesto on 120 päivää.
Haku koulutukseen on 10.3. mennessä www.te-palvelut.fi kautta (työvoimakoulutus, koulutusnro 663861).
Lisätiedot koulutuksen sisällöstä:
TEAK
Juha Koivula
P. 050 376 3871
juha.koivula@teakoy.fi

Teknologian koulutustarjotin nyt haussa

Haku Seinäjoella toteutettavaan teknologian koulutustarjottimeen on käynnissä 17.1. saakka. Koulutuksessa voi tutustua nykyaikaisiin tuotantoteknologioihin ja opiskelijan on mahdollista valita haluamansa kokonaisuudet kiinnostuksensa mukaan. Koulutus alkaa 1. helmikuuta.

Haku työvoimakoulutukseen on www.te-palvelut.fi -sivun kautta tai TE-toimistosta. Laita työvoimakoulutus-haussa hakusanaksi ”Seinäjoki”, niin saat koulutuksen näkyviin.

Koulutuksen tavoitteena on lisätä tietämystä ja osaamista tietotekniikan ja nykyaikaisten tuotantoteknologioitten mahdollisuuksista. Koulutus antaa hyvät pohjatiedot eri aiheista eri työtehtäviin tai jatko-opintoihin.

Koulutuksessa on mahdollista opiskella seuraavia aiheita:
CAD-tekniikkka, CNC-tekniikka, CAM-tekniikka, 3D-tulostus, robotiikka, ohjelmoitavat logiikat, ATK:n perusteet, työnhakuvalmennus ja työssäoppiminen. Koulutuksen kesto määräytyy henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman mukaan.

Puuklusterin työvoimakoulutukset haussa

TEAKin ns. puuklusterin eli puualan, verhoilun, pintakäsittelyn, sisustuksen ja teknologian (CAD / CAM / CNC) työvoimakoulutukset ovat haussa. Koulutuksiin haetaan www.te-palvelut.fi -sivun kautta (haussa oleva työvoimakoulutus). Laita hakusanaksi ”Teuva”, niin saat näkyviin kaikki koulutukset. Koulutusalat löytyvät myös TEAKin koulutuskalenterista. 

Työvoimakoulutukset alkavat 8. helmikuuta ja haku niihin on 18. tammikuuta mennessä. Valituille opiskelijoille tehdään henkilökohtainen opiskelusuunnitelma, jossa viime kädessä määräytyy koulutuksen sisältö ja kesto. Henkilökohtaistamissuunnitelmassa kartoitetaan mm. aikaisempi osaaminen ja työllistymismahdollisuudet alalle.

Samojen alojen omaehtoisiin koulutuksiin on jatkuva haku. Ammatillisiin perustutkintoihin valmistaviin koulutuksiin valitaan uusia opiskelijoita seuraavan kerran keväällä. Omaehtoisiin lisäkoulutuksiin, ammattitutkintoihin valmistaviin koulutuksiin valitaan opiskelijoita jatkuvasti. Omaehtoisiin koulutuksiin haetaan TEAKin sivujen kautta: Hakulomake (merkitse mihin koulutukseen haet).

Robottiviikko käynnissä

Kolmas Suomen Robottiviikko on meneillään Helsingin Vanhassakaupungissa Tekniikan museon tiloissa. Ohjelmaa on perjantaihin saakka ja näyttely jatkuu koko viikonlopun.

Robottiviikolla on varsinaisen ohjelman lisäksi mielenkiintoisia demoja. Tiistaina esillä olivat cobotit eli ihmisen kanssa yhteistyöhön kykenevät robotit YuMi ja Baxter, keskiviikkona hoivarobotti Zora sekä torstaina robottiauto Mercedes Benz. Perjantaina klo 12-13 erikoisohjelmana on nuorten poliitikkojen paneeli. Viikolla toteutetaan myös tutkimus robottien etiikasta ja arvoista.

TEAK on mukana Robottiviikossa ja rehtori Ari Maunuksela puhui tiistaina koulutuksesta robotiikan muuttuvassa ajassa.

Ari Maunukselan esitys Robottiviikolla

Robottiviikko

Robottiviikon ohjelma 

Robotiikan koulutus alkuvaiheissaan

Robotiikan koulutus on Suomessa vielä alkuvaiheissaan ja kehitys tulee olemaan nopeaa ja muuttuvaa lähivuosina, korosti TEAKin rehtori Ari Maunuksela puhuessaan Ammatillisen koulutuksen seminaarissa Seinäjoella keskiviikkona. Tiistaina alkaneessa seminaarissa käytiin läpi ammatillisen koulutuksen muutosta ja keskiviikkona aiheena oli erityisesti digitalisaation tuomat muutokset.

Ari Maunuksela korosti, että robotiikka tulee nähdä yleisenä teknologiana, jolla on monia sovellutusalueita.

– Eri ammattiosaamisen koulutuksiin tulisi sisällyttää osioita robotiikasta, automaatiosta ja digitalisaatiosta. Ammatteja ja aloja, joissa tarvitaan kyseisiä taitoja, ovat mm. sähköasentaja, koneistaja, automaattivaraston hoitaja ja terveydenhuolto.

Digitalisaatio ja automaatio muuttavat koulutuksia ja asettavat koulutuksen järjestäjille haasteita.

– Uudenlaiset toimintatavat ja asiakastyytyväisyys ovat ratkaisevassa asemassa. Koulutuksen järjestäjien on pidettävä järki kädessä ja vältettävä ylisuuria investointeja seiniin ja laitteisiin. Myös työssäoppimisen osuus lisääntyy ja yhteistyötä yritysten kanssa tarvitaan.

Ammatillisen koulutuksen seminaarin järjestivät yhteistyössä Opetus- ja kulttuuriministeriö, Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry, Seinäjoen koulutuskuntayhtymä SEDU, Seinäjoen ammattikorkeakoulu ja Seinäjoen kaupunki.

Robotiikkakoulutuksesta lisää:

Video: Robotiikkakoulutus TEAKissa

Video: Robotiikka tulevaisuuden ala, robotiikkakoulutusta tarvitaan eri aloilla