Englannista muotoiluoppi, Teuvalta tekemisen taito

Tullessaan Teuvalle opiskelemaan Minja Kolehmaisella oli takanaan muotoilun opinnot Englannissa. Suunnittelutaidon lisäksi hän halusi oppia tekemään työt käytännössä ja siksi hakeutui puualan opintoihin TEAKissa.

Minja opiskeli kolme vuotta muotoilua ja visuaalista suunnittelua Rochesterin taideyliopistossa. Rochester sijaitsee Kentissä ja löytyi opiskelupaikaksi, koska se oli lukion ystävyyskoulu. Siuntiosta kotoisin oleva Minja kävi lukion Kirkkonummella.

– Taideyliopistossa opin suunnittelemaan. Halusin tulla TEAKiin opiskelemaan, jotta pystyn toteuttamaan ne mitä silmillä näen. Olen oppinut paljon, mutta tiedonjano on kasvanut sitä mukaa.

Minja suoritti TEAKissa puualan perustutkinnon ja halusi oppia myös entisöintiä ja CNC-koneiden ohjausta.
– Melko vaikeita juttuja olen saanut tehdä. Näyttötutkinnossa suunnittelin ruokapöydän ja toteutin prototyypin. Muutenkin olen saanut toteuttaa itse suunnittelemiani kalusteita, mikä on ollut hieno juttu!

Minja korostaa opiskelussa omaa aktiivisuutta. – On pitkälti itsestä kiinni, miten paljon oppii.

Opintojen aikana tiedonjano kasvoi ja Minja jatkaakin opintoja oppisopimuksella Fiskarsissa. Tavoitteena on suorittaa parin vuoden kuluessa puualan ammattitutkinto.

TEAKin opinnoissa Minja kiittelee, että opettajat ovat kiireestä huolimatta auttavaisia. – Heillä on todellinen halu auttaa. Aina on saanut neuvoja.

Todistuksessa rivi kolmosia

Minjan näyttötyö oli varsin poikkeuksellinen, sillä hän suunnitteli ja teki ruokapöydän alusta loppuun. Työ sujui mainiosti ja arviot olivat kiitettävät. Todistuksessa oli muutenkin rivi (parhaita) kolmosia.

– Olen TEAKissa saanut sen mitä lähdin hakemaan. Tiedän, miten kalusteet tehdään ja saanut varmuutta tekemiseen. Ajan myötä kehittyy siinä, että osaa tehdä nopeammin, hän pohtii.

Päivittäisen opiskelun lisäksi Minja osallistui Teuvalla myös iltaharrastuskurssille eli kahtena iltana viikossa sai tehdä omia töitään työsaleilla.
– Olisin voinut olla vaikka joka ilta, mutta ehkä sitä on välillä hyvä tehdä muutakin, innostunut Minja hymyilee.

Muutto Lontoosta suoraan Teuvalle oli aikamoinen muutos. Suurkaupungin vilinä vaihtui pikkukunnan rauhaan.
– Vaikka siinä oli iso kontrasti, se oli henkisesti hyvä ratkaisu. Nyt tämä aikakausi on ohi ja jatkan seuraavaan.

Oma yritys voi olla suunnitelmissa jossain vaiheessa, mutta sen aika ei ole Minjan mukaan vielä, ensin pitää hankkia kokemusta.
– Tulevaisuudessa olisi kiva tehdä omia tuotteita, kunnianhimoinen Minja suunnittelee.

Teksti: Tiina Rantakoski
Kuvat: Aleksi Havu

P.S. Minja on yksi nettisivujemme kuvien opiskelijamalleista.

minjanettiin2