Etapin pajakoulussa pintakäsittelyn opit

TEAK järjestää pintakäsittelykoulutuksen Etapin puu- ja entisöintipajalla Tampereella. Kuusi opiskelijaa on aloittanut koulutuksen, jossa työssäoppiminen on oleellisessa roolissa. Tavoitteena on vahvistaa osaamista ja työllistyä.

Työnohjaaja Jouni Tuovisen mukaan koulutus on luonteva osa pajan toimintaa.

– Työnohjaus on ollut koulutuksenomaista ennenkin ja pajakoulu vahvistaa sitä puolta. Tilamme ja toimintatapamme sopivat koulutukseen hyvin.

Jouni Tuovisella on neljän vuoden kokemus opetustyöstä oppilaitoksissa. Työssäoppimisen lisäksi opiskelijoilla on teoriaa mm. materiaaleista.

Tuovisen mukaan hyvänä puolena koulutuksessa on se, että siinä opitaan tekemällä ja teoriaopetuskin on lähellä Etapin tiloissa.

Vaikka työllisyystilanne on yleisesti heikko, Jouni Tuovinen uskoo, että pintakäsittelijöille on työpaikkoja Tampereen seudulla.

– Uskon, että tekijöitä tarvitaan.

Pajakoulussa suoritetaan pintakäsittelyalan perustutkinnon neljä tutkinnon osaa.

Pekka Sopenlehdolla on kokemusta puusepän töistä, mutta pintakäsittely on uutta.

Pekka Sopenlehdolla on kokemusta puusepän töistä, mutta pintakäsittely on uutta.

Pekka Sopenlehdolla on paljonkin kokemusta puusepän töistä, mutta pintakäsittely on uutta alaa.

– Olen tehnyt mm. huonekaluja, myymäläkalusteita ja puutarhakalusteita. Minua kiinnostaa erityisesti vanhan entisöinti. Pitää tietää paljon mm. materiaaleista ja aineista.

Koulutus on alkanut Pekka Sopenlehdon mukaan mukavasti; on mukava nikkaroida ja porukan kesken on hyvä tunnelma. Työllistyminen tai oman yrityksen perustaminen on tulevaisuuden suunnitelmissa.

– Kyllä nuoren miehen pitää vielä jotain tehdä. Työmarkkinat vain ovat nyt sellaiset, että tulevaisuus on korkeammassa kädessä, hän naurahtaa.

Altti Mattila tuli pintakäsittelykoulutukseen nuorten starttipajalta. Hän kertoo kokeilleensa entisöintiä, joten koulutus kiinnosti.

– Käsillä tekeminen tuntuu omalta ja aina voi oppia uutta. Tietoa on tullut jo maaleista ja lakoista.

Tämän koulutuksen jälkeen yhtenä vaihtoehtona on puualan opiskelu. – Huonekalujen entisöinti ja kunnostus vaikuttaa mielenkiintoiselta.

Altti Mattila tuli pintakäsittelykoulutukseen nuorten starttipajalta. – Käsillä tekeminen tuntuu omalta jutulta.

Altti Mattila tuli pintakäsittelykoulutukseen nuorten starttipajalta. – Käsillä tekeminen tuntuu omalta jutulta.

Pintakäsittelykoulutuksessa korostuu tekeminen ja työssäoppiminen. Jonkin verran koulutuksessa on myös teoriaa.

– Olen tykännyt opiskelusta, mutta kyllähän ne teoriapäivät ovat pitkästä aikaa outoja, kun pitää istua ja kirjoittaa, toteaa yksi opiskelija.

 Työpajoja ja elämänhallintaa

Etapin tarkoituksena on vahvistaa työttömien elämän ja arjenhallintaa ja järjestää tukityötä, jotta työmarkkinoille siirtyminen olisi helpompaa. Etapilla on monia työpajoja, kuten puu- ja entisöintipaja, autopaja, polkupyöräpaja ja mediapaja.

Joni Syvänen toimii mediapajan ohjaajana. Mediapajassa mm. kuvataan, kirjoitetaan, tuotetaan sisältöä ja piirretään.

– Hyvässä työyhteisössä asiakkaat kehittävät osaamistaan. Vielä tulee sekin aika, että yritykset tarvitsevat enemmän tämän alan osaamista, Syvänen pohtii.

– Jokaisen polku on erilainen, toiset ovat valmiimpia työelämään, toiset tarvitsevat enemmän tukea. Parhaimmillaan työpajalla löytyy se oma juttu!

Mediapajassa tehdään asiakastöitä, kuten lehtien taittoa, kuvankäsittelyä, graafisia töitä ja nettisivuja.

Mediapajassa tehdään asiakastöitä, kuten lehtien taittoa, kuvankäsittelyä, graafisia töitä ja nettisivuja.

Toiminnanjohtaja Kauko Salmivirta kertoo, että Tampereella oli elokuussa noin 6600 pitkäaikaistyötöntä. Määrä on ollut edelleen kasvussa.

– Mitä pidempään joudut olemaan työttömänä, sitä enemmän tarvitset tukipalveluja elämänhallintaan, hän tähdentää.

Salmivirran mukaan työpajoilla ja ohjauksessa elämänhallinta parantuu ja ammattitaito kasvaa.

– Positiiviset kasvutarinat mittaavat työmme onnistumista, Salmivirta tiivistää Etapin työn merkityksen.

Puu- ja entisöintipajalla pystyy perehtymään  työvälineisiin ja materiaaleihin. Tavoitteena on edetä edetä jatkokoulutukseen tai kohti työelämää. - Positiiviset kasvutarinat mittaavat työn onnistumista, toiminnanjohtaja Kauko Salmivirta korostaa.

Puu- ja entisöintipajalla pystyy perehtymään työvälineisiin ja materiaaleihin. Tavoitteena on edetä edetä jatkokoulutukseen tai kohti työelämää. – Positiiviset kasvutarinat mittaavat työn onnistumista, toiminnanjohtaja Kauko Salmivirta korostaa.

Etapilla on monia työpajoja, kuten puu- ja entisöintipaja, autopaja, polkupyöräpaja ja mediapaja.

Etapilla on monia työpajoja, kuten puu- ja entisöintipaja, autopaja, polkupyöräpaja ja mediapaja.

 

Jaa Facebookissa

Kommentoi kirjoitusta