Puu työstyy taidokkaiksi arkuiksi, kenkäkaapeiksi ja pöydiksi Hämeenkyrössä

TEAK on jo muutaman vuoden ajan järjestänyt puualan koulutusta myös Hämeenkyrössä, yhteistyössä Länsi-Pirkanmaan koulutuskuntayhtymän kanssa. Puualan perustutkintoa suorittaa tällä hetkellä Hämeenkyrössä 15 opiskelijaa. Joukossa on kaiken ikäisiä ja moni on vaihtamassa kokonaan alaa.

Hämeenkyröläinen Arja Hiiri-Launonen tuli koulutukseen jäätyään työttömäksi. Hän ei ollut koskaan tehnyt puutöitä, mutta opiskelu on sujunut mainiosti. Taustalla hänellä on ompelijan koulutus ja työkokemusta on mm. elektroniikkatehtaalta, sahalta ja sekatavarakaupasta.

– Ei uskoisi, ettei Arja ole tehnyt koskaan puutöitä, kädenjälki on niin tarkkaa, kouluttaja Paavo Tuohimäki vahvistaa. Tarkkuus on puutöissä tärkeätä, mitat pitää olla millilleen, eikä sinne päin.

Arja Hiiri-Launonen, 38, kertoo innostuneensa opiskelusta eikä koneisiin tarttuminen ole ollut vaikeata.
– Alkuun pelotti sirkkelit, mutta en ole onnekseni kolhinut itseäni.

Mika Rintamäki, 40, lähti koulutukseen jouduttuaan irtisanotuksi teollisuustyöstä tammikuussa vuosi sitten.
– Olen pienen ikäni nikkaroinut, mutta täällä saa oikeat opit koneiden käyttöön ja paljon hyviä niksejä ja vinkkejä.

Opiskelijat kehuvat TEAKin koulutuspisteen koneistusta.
– Täällä on monipuoliset koneet. Ensin ne ovat outoja, mutta kun oppii, on mahdollisuus tehdä eri tekniikoilla. Jyrsimen ja tapituskoneen kanssa on ollut eniten opettelemista, Arja sanoo.

Ikaalilainen Rintamäki on mahdollisesti muuttamassa Pohjanmaalle; hänellä on tontti ostettuna Laihialla.
– Puualan yrityksiä on Pohjanmaalla melko paljon, joten työpaikkojakin toivottavasti on haettavissa.

Mika Rintamäki kertoo, että hän on edennyt työurallaan ”puhumalla”. – CV:tä en ole ikinä tehnyt, aina on töitä löytynyt.

Koulutus hänellä on ravintola-alalle, mutta viime vuosina hän on työskennellyt kevytbetonitehtaalla ja tehnyt monenlaisia muitakin tarjolla olleita töitä.

Mika Rintamäki ei pidä mahdottomana ajatuksena, että perustaisi puualan yrityksen.
– Olen tämän koulutuksen lisäksi opiskellut kansalaisopistossa entisöintiä ja verhoilua, mutta niihin tarvitsisin lisää koulutusta ja kokemusta.

Kouluttaja Paavo Tuohimäki kertoo, että Hämeenkyrön läheisyydessä on paljon puualan yrityksiä, kuten ikkuna- ja talotehtaita ja saunarakenteiden tekijöitä.
– Nyt on hiljaisempi aika, mutta kun lama hellittää, työpaikkoja riittää, Tuohimäki uskoo.

Länsi-Pirkanmaan koulutuskuntayhtymä on juuri kartoittanut seudun puualan yritykset ja selvittänyt minkälaisia työtarpeita niillä on lähitulevaisuudessa.

Kuvat ja teksti: Tiina Rantakoski

Mika Rintamäki on ehtinyt jo opiskella eri tekniikoita ja tehnyt taidokkaita puutöitä.

Mika Rintamäki on ehtinyt jo opiskella eri tekniikoita ja tehnyt taidokkaita puutöitä.

Arja Hiiri-Launonen työstänyt kenkäkaapissaan valkolahon vioittamaa koivua.

Arja Hiiri-Launonen on työstänyt kenkäkaapissaan valkolahon vioittamaa koivua. Vanhasta höyläpenkistä tuli perheen uusi ruokapöytä.

 Arja Hiiri-Launosen kenkäkaappi.

Arja Hiiri-Launosen kenkäkaappi liki valmiina.
TEAKin kouluttaja Paavo Tuohimäki (vas.) ja koulutussuunnittelija Mikko Törmä kertovat, että Hämeenkyrön puualan koulutuspisteen koneistus on monipuolinen.

TEAKin kouluttaja Paavo Tuohimäki (vas.) ja koulutussuunnittelija Mikko Törmä kertovat, että Hämeenkyrön puualan koulutuspisteen koneistus on monipuolinen.