Nykyajan puuseppämestari osaa CAD:n, CNC:n ja veiston

Perttu Viljanen on tehnyt näyttötyökseen hienon koivuisen pikkupöydän, jossa on keskellä irrotettava tarjoiluvati. Pöytä on puusepänalan erikoisammattitutkinnon näyttö, vaativa työ, jossa on yhdistetty CAD- ja CNC-osaamista ja perinteisiä puusepän taitoja.

– Halusin yhdistää CNC-työstöä ja perinteisen puusepän työtä. Muun muassa jalan muodon ja liitokset veistin käsin, Perttu Viljanen kertoo.

Pöydässä on useita käsin veistettyjä yksityiskohtia.

Pöydässä on useita käsin veistettyjä yksityiskohtia.

Perttu Viljanen teki näyttötyökseen koivuisen pöydän, jonka erikoisuus on erillinen tarjoiluvati keskellä.

Perttu Viljanen teki näyttötyökseen koivuisen pöydän, jonka erikoisuus on erillinen tarjoiluvati keskellä. Kuva: Studio Wood Design Oy:n Facebook-sivu. 

Näytön myötä hän sai CAD-CAM-painotteisen teollisen puuseppämestarin todistuksen käteensä. Todistuksellakin on merkityksensä, mutta enemmän Perttu Viljanen sanoo arvostavansa saatua oppia.

– Vaikka olen jo 30 vuotta tehnyt puusepän töitä, opin paljon juuri CAD:istä ja CNC:stä. Iso kiitos koululle opista ja joustavuudesta! Työtilanteen takia läksyt olivat joskus myöhässä.

Puupöydän vaikein kohta oli upotettavan vadin muotin teko CNC-työstöä varten.

Puupöydän vaikein kohta oli upotettavan vadin muotin teko CNC-työstöä varten.

Aiemmilta koulutuksiltaan Perttu Viljanen on artesaanipuuseppä, puuveneveistäjä sekä huonekaluverhoilija ja -entisöijä. Teknologinen painotus CADiin ja CNC:hen täydentää hyvin osaamista.

TEAKin opintojen jälkeen Perttu Viljanen palaa pääkaupunkiseudulle työskentelemään puusepänverstaassa. Hänellä on oma yritys Studio Wood Design Oy, joka tekee kaikkia kodin puusepäntöitä mittatilauksena.

Perttu Viljanen on kehittänyt yrityksessään, Studio Wood Designissa mm. puisen potkupyörän.

Perttu Viljanen on kehittänyt yrityksessään, Studio Wood Designissa mm. puisen potkupyörän.

Viime aikoina kehitettyjä tuotteita on ollut mm. puinen potkupyörä.

– Hinnalla ei pysty kilpailemaan aasialaisten tuotteiden kanssa. On tehtävä yksilöllisiä ja tyylikkäitä tuotteita, hän sanoo.

Samaa miltä on TEAKin kouluttaja Matti Kontio. – Hyvä laatu ja erikoisuus ovat suomalaisten kilpailuvaltteja.

Matti Kontio sanoo Pertun tekemän pöydän olleen haastava työ. Erityisesti keskiosan upotettavan vadin muotin teko vaati osaamista.

– Myös pöydän jalan ja kannen liitokset olivat vaikeita, Matti Kontio sanoo ja kertoo Pertun onnistuneen mainiosti työssä.

Puuvene kehitteillä

Perttu Viljanen kertoo kehittäneensä jo pitkään puuvenettä. Nyt kehittely on jo pitkällä ja ammattisuunnittelija on suunnitellut veneen pohjan. Puukomposiittiveneen näkyvät osat ovat Pertun suunnittelemia.

– Tällä tekniikalla ei ole tehty puuveneitä, joten kyseessä on ainutlaatuinen vene. Puuviilu ja -vaneri kyllästetään siten, että huoltoväliksi saadaan 6-10 vuotta, Perttu Virtanen kertoo. Hän on lähdössä Helsingin Venemessuille markkinoimaan tuotetta ja etsimään yhteistyökumppaneita.

Perttu Viljasen kehittämä, uudenlainen puukomposiittivene. Kuva: Studio Wood Design Oy:n Facebook-sivu.

Perttu Viljasen kehittämä, uudenlainen puukomposiittivene. Kuva: Studio Wood Design Oy:n Facebook-sivu.

Teksti ja kuvat:
Tiina Rantakoski

 

 

Jaa Facebookissa

Kommentoi kirjoitusta