Paattimaakarit uskoo nykyajan puuseppiin

Paattimaakarien hallissa ja toimistossa Raisiossa on hektistä. Toimitusjohtaja Sami Nurmela ei käsitä ennusteita, joissa puuseppä olisi yksi tietotekniikan ja robotiikan myötä häviävistä ammateista.

– Kauppa käy myrskyn lailla! Osa työntekijöistämme on kahdessa vuorossa. Työllistämme 40 henkeä ja useasti tarvetta olisi enemmälle. Etsimme uusia alihankintakanavia, sillä kiire ei näytä päättyvän. En pysty millään kuvittelemaan, että puusepän ammatti kuolee.

Puusepänteollisuuden Paattimaakarit tekee sisustusratkaisuja mm. risteilijöihin, hotelleihin, ravintoloihin, sairaaloihin ja kouluihin. Projektien pituus on päivästä pariin vuoteen. Asiakkaat ovat enimmäkseen kotimaasta, mutta asennukset voivat olla eri puolilla maailmaa.

Alun perin veneiden sisustukseen keskittyneellä yrityksellä on jo vuosia ollut useita tukijalkoja. Puun lisäksi työstettävänä materiaalina ovat mm. streriileihin tiloihin sopiva Corian.

Äskettäin mediassa on käsitelty Etlan suomalaista listausta ammateista, jotka tulevat todennäköisesti häviämään robotisaation ja tietotekniikan kehittymisen takia. Sijalla 12. on konepuuseppä ja huonekalupuuseppä löytyy sijalta 52.

– Varmaan sarjatuotannolle kilpailu tuo ahdinkoa, mutta projektit vaativat erityisosaamista ja niitä on vaikea lähteä kovin kaukaa ostamaan.

Sami Nurmelan mukaan uusia hyviä työntekijöitä ei ole helppo löytää.

– Tarvitsemme huippuammattilaisia, jotka ovat monipuolisia ja joilla on asenne kunnossa.

Paattimaakarien Sami Nurmela korostaa peruspuusepäntaitojen osaamista. – Vaikka koneet ja tekniikka ovat oleellinen osa työtä, ymmärrys puusta on oltava. Hiljaisen tiedon ja osaamisen välittäminen kokeneilta uusille työntekijöille onkin tärkeätä.

Paattimaakarien Sami Nurmela korostaa peruspuusepäntaitojen osaamista. – Vaikka koneet ja tekniikka ovat oleellinen osa työtä, ymmärrys puusta on oltava. Hiljaisen tiedon ja osaamisen välittäminen kokeneilta uusille työntekijöille onkin tärkeätä.

Puun käsittely osattava tekniikan lisäksi

Nykyajan puuseppä osaa puuntyöstön, CNC-koneet, piirto- ja mallinnusohjelmat sekä robotiikan. Syksyllä yritys sai uuden työntekijän, joka täyttää ”mallioppilaan” kriteerit. Tero Mikkola tuli firmaan työssäoppimisjakson kautta. Hän opiskeli puualaa ja CNC-koneistusta TEAKissa Teuvalla ja jatkoi robotiikan opintoja Naantalin toimipisteessä. Vuoden aikuisopiskelijaksikin äskettäin valittu Tero olisi jopa saanut valita työpaikan.

– Minua kiinnostaa itsensä kehittäminen ja sillä asenteella taidotkin kehittyvät, Tero Mikkola sanoo.

TEAKin oppivuodet toivat hänelle perustaidot, joita saa työssä kehittää edelleen.

– AutoCADin ja CNC-koneistuksen oppiminen auttaa tosi paljon, koska täällä ne ovat käytössä. Pidin myös Inventor-suunnitteluohjelmasta.

Tero Mikkola työskentelee Paattimaakareilla CNC-työstökoneella; työssä kiinnostaa erityisesti sen monipuolisuus.

– Koska tuotteet eivät ole sarjatuotantoa, joutuu todella miettimään, miten ne tehdään. Saa piirtää, ohjelmoida ja korjailla, hän kuvailee.

Työnantaja arvostaa halukkuutta uuden oppimiseen. Vanhemmilla, pitkäikäisillä työntekijöillä on paljon hiljaista tietoa, joka olisi siirrettävä nuoremmille, jotta se ei häviä eläkkeelle lähdön mukana.

Vaikka koneet ja tekniikka ovat oleellinen osa työtä, Sami Nurmela haluaa korostaa peruspuusepäntaitojen osaamista.

– Edelleen on opetettava perustaitoja puun käsittelyyn. Ymmärrys puusta on oltava olemassa, vaikka koneet ja automatisointi olisivatkin käytössä, Nurmela korostaa.

Sami Nurmela kutsuu yritystään välillä supermarketiksi.

– Tuntuu, että asiakkaat haluavat, että meiltä saa kaikkea mahdollista kuin hyllystä. Siihen olemme vissiin heidät totuttaneet, hän nauraa.

Palvelulla, joustavuudella ja täsmällisyydellä he ovat saaneet vakiasiakkaita, joiden tilaukset kattavat liikevaihdosta vuosittain noin puolet. – Aika mutkalle taivumme asiakkaan takia.

Paattimaakarit on toiminut vuodesta 1987 ja Sami Nurmelan mukaan historiaan mahtuu monenlaista talouden notkahdusta. Telakka- ja veneteollisuuden suhdanteet ovat vaihdelleet, mutta nytkin yrityksellä on kahdessa risteilijässä kalustaminen meneillään ja uusia tulossa.

– On ollut pankki-, euro- ja telakkakriisiä, mutta aina on menty eteenpäin!

Teksti ja kuvat:
Tiina Rantakoski

ETLAn ammattilistaus:

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA teki listauksen ammateista, jotka häviävät tietotekniikan kehittymisen myötä seuraavan 10 – 20 vuoden aikana. Selvityksessä listattiin ammatteja, jotka todennäköisimmin häviävät tai joiden sisältö muuttuu olennaisesti. Kolmen kärki oli: puhelin- ja asiakaspalvelukeskusten myyjät, tallentajat ja valokuvien kehittäjät. Konepuusepät löytyvät sijalta 12. ja huonekalupuuseppä sijalta 52. Kalustealan ammateista todennäköisesti säilyvä sen sijaan olisi mm. verhoiljan ammatti (sijalla 231). Kaiken kaikkiaan listauksessa oli 400 ammattia.

Paattimaakarit:

Paattimaakarit Oy on puusepänalan yritys, joka tekee sisustusratkaisuja rakennusliikkeille, julkishallinnolle ja yksityisasiakkaille. Yritys on toiminut vuodesta 1987. Paattimaakarit työllistää 40 henkeä Raisiossa, yrityksen liikevaihto on n. 5 M€.

TEAKin vuoden aikuisopiskelijaksikin valittua Tero Mikkolaa viehättää puusepän ammatissa sen monipuolisuus.

TEAKin vuoden aikuisopiskelijaksikin valittua Tero Mikkolaa viehättää puusepän ammatissa sen monipuolisuus.