Robotiikkakoulutus: pienet robotit, isot harjoitukset

TEAKin koulutuspiste Seinäjoen Pajantiellä on lokakuusta lähtien muuttunut robottien valtakunnaksi. Robotit seisovat rauhaisassa yhteiselossa mallinukkien vieressä – viereisessä tilassa koulutetaan ompelijoita.

Koulutuskäytössä on kaikkiaan viisi pienikokoista robottia. Huolimatta pienestä, koulutukseen soveltuvasta koostaan ne ovat oikeita teollisuusrobotteja, joissa on kaikki ison robotin ominaisuudet.

– Tutustumme asiaan teoriassa ja sitten kokeilemme käytännössä. Pienet robotit, isot harjoitukset! Petri Kolehmainen kuvailee koulutusta.

Robotiikkakoulutus on meneillään Seinäjoella. Koulutukseen voi tutustua torstaina 27.11. klo 11 - 17. Ensi viikolla vietetään valtakunnallista Robottiviikkoa.

Robotiikkakoulutus on meneillään Seinäjoella. Koulutukseen voi tutustua torstaina 27.11. klo 11 – 17. Ensi viikolla vietetään valtakunnallista Robottiviikkoa.

100 päivän koulutus on hyvin käytännönläheinen ja roboteilla tehdään paljon harjoituksia mm. kappaleenkäsittelystä ja hitsauksesta. Teoriassa tutustutaan ohjelmointikieleen, sovellusalueisiin ja eri robottimerkkien ominaisuuksiin. Työssäoppimista koulutuksessa on 40 päivän verran.

– Tärkeässä osassa on offline-ohjelmointi, simulointi, tarttujat ja näköjärjestelmät. 3D-tulostustakin teemme, Kolehmainen kertoo.

Seinäjokelaisen Kari Männyn toi koulutukseen yleinen mielenkiinto robotteihin. Taustana hänellä on koneinsinöörin koulutus ja tietotekniikkatutkinto.

– Tavoitteena olisi tietenkin löytää työpaikka robottien parista. Nyt on jo saanut paljon eväitä perusteisiin, mutta siihen miten tietoa osaa soveltaa, tarvitsee vielä varmuutta, Kari Mänty sanoo.

Älykäs robotti?

TEAK:n robotiikkakoulutuksissa lähdetään oppilaan omalta tasolta kasvattamaan tietoa ja taitoa robotiikan rajattomassa maailmassa. Liikkeelle lähdetään perusteista, mutta tietotekniikan perustaidot on hyvä olla hallussa. Teknisestä ja teollisesta taustasta on etua, mutta se ei ole edellytyksenä koulutukseen pääsemiselle.

– Mitä enemmän älyä robottisoluun voidaan liittää, sitä dynaamisempi robotti on. Kun robotit perinteisesti ovat olleet sarjatuotannon käytössä, voi sarjakoko olla nykyisin jopa yksi, Petri Kolehmainen selventää.

– Kiinnostavia ovat myös robotin ulkoiset oheislaitteet, sensorit ja näköjärjestelmät. Koulutuksessa oppii ymmärtämään robotiikan kokonaisuutta, sanoo opiskelija Mika Ahonen Kauhajoelta.

Seinäjokelaisella Kauko Vesapuistolla on pitkä kokemus teollisuuden parista, mutta robotit olivat hänelle käytännössä uutta.

– Tässä on tutustunut työkaluihin ja robotin ohjelmointiin. Koulutuksen aikana on tullut hyvä käsitys, kuinka robotiikan avulla voi tehostaa tuotantoa. Robotiikan laajempi käyttö edellyttää, että yrityksissä on ohjelmoinnin osaavaa henkilöstöä, Vesapuisto tiivistää.

Robottipäivä 27.11. klo 11 – 17

Seinäjoen robotiikkakoulutus kestää helmikuulle 2015. Osana valtakunnallista Robottiviikkoa Seinäjoella vietetään Robottipäivää torstaina 27.11. Silloin TEAKin Seinäjoen toimipisteessä on avoimet ovet klo 11 – 17. Kävijät voivat tutustua teollisuusrobottien toimintaan ja miten niiden käyttöä opiskellaan.

Video: Robotiikka tulevaisuuden ala

Video: Robotiikkakoulutus TEAKissa

Roboteilla tehdään paljon harjoituksia mm. kappaleenkäsittelystä ja hitsauksesta.

Roboteilla tehdään paljon harjoituksia mm. kappaleenkäsittelystä ja hitsauksesta.

TEAKin robotiikkakoulutuksissa lähdetään liikkeelle perusteista. Tietotekniikan perustaidot on hyvä olla hallussa. Teknisestä ja teollisesta taustasta on etua, mutta se ei ole edellytyksenä koulutukseen pääsemiselle.

TEAKin robotiikkakoulutuksissa lähdetään liikkeelle perusteista. Tietotekniikan perustaidot on hyvä olla hallussa. Teknisestä ja teollisesta taustasta on etua, mutta se ei ole edellytyksenä koulutukseen pääsemiselle.

Jaa Facebookissa

Kommentoi kirjoitusta