TEAK robotiikan koulutusta nyt ja tulevaisuudessa

TEAK siirtyy tulevaisuuteen => YuMi tulee!

TEAK on ensimmäisenä oppilaitoksena Suomessa tilannut uuden sukupolven kaksikätisen YuMi-robotin.

YuMi on ystävällinen, kaksikätinen robotti, joka mahdollistaa robotiikan hyväksikäytön aivan uudenlaisiin tehtäviin. Työtä YuMi tekee yhdessä ihmisen kanssa muun muassa kokoonpano ja asennustehtävissä. YuMi-robotin ääressä on turvallista työskennellä eikä robottia tarvitse sulkea häkkiin. Ohjelmointi on helppoa joko kädestä pitäen tai Robot Studion avulla.

TEAK kouluttaa robotiikkaosaajia tämän hetken ja tulevaisuuden tarpeisiin. TEAKin YuMi- investointi takaa kilpailukykyisen työvoimakoulutuksen muuttuvassa markkinatilanteessa. Näin TEAK on omalta osaltaan takamassa sitä, että Suomessa tehdään töitä nyt ja tulevaisuudessa.


TEAK ja ABB:n yhteistyö

TEAKin koulutuksissa on kautta aikain käytetty ABB:n käsivarsirobotteja ja robotiikkakoulutuksen lähtökohta on, että menemme sinne missä robottiosaamista tarvitaan. Nykyisin koulutuskäytössä olevat teollisuusrobotit ovat tyyppiä IRB 120, jotka kompaktin fyysisen kokonsa puolesta soveltuvat hyvin siirrettäviksi. Näillä täysverisillä teollisuusroboteilla on mahdollista toteuttaa toiminnallisesti suuriakin harjoituskokonaisuuksia. Ja mikä tärkeintä – juuri siellä missä koulutusta kulloinkin tarvitaan.

TEAKin robotiikan kouluttajat ovat osallistuneet säännöllisesti ABB:n järjestämiin koulutuksiin. TEAK on myös hankkinut täsmäkoulutusta ABB:ltä erikoiskoulutustarpeisiin. Näin varmistetaan, että koulutuksissa jaettu tieto on ajantasaista ja oikeaa muun muassa Robot Studio -ohjelmiston osalta.


TEAK – maan johtava robotiikkakouluttaja

TEAKki on toiminut aktiivisesti robotiikassa yli 25 vuotta. Olemme tehneet yhteistyötä yritysten kanssa alusta alkaen. TEAKilla on suunniteltu yrityksiin mm. robotisointeja esim. kappaleiden hiontaan ja CNC-koneen toimintaan liittyen.

Robotiikan koulutus on ollut myös jatkuvaa toimintaa. Robotiikan ja automaation lisääntymisen edellytyksenä on, että on henkilöitä joilla on näkemystä ko. tekniikoiden mahdollisuuksista yritysten tuotannon kehittämisessä. Onneksi myös työvoimahallinto on ymmärtänyt koulutuksen tärkeyden Suomen robotti ja automaation käytön lisääntymisen kannalta.

Työvoimakoulutuksena robotiikkaa ovat ELY-keskukset hankkineet tämän vuosikymmenen alusta alkaen. Näitä TEAK on tarjonnut aktiivisesti ja olemme toteuttaneet vuosina 2010 – 2016 kahdeksantoista (18) robotiikkaan liittyvää työvoimakoulutusta. Näissä koulutuksissa on ollut mukana yli 200 henkilöä ja koulutuksissa on toteutunut n. 21.000 oppilastyöpäivää. Olemme siis yksiselitteisesti Suomen suurin robottitekniikan kouluttaja työvoimakoulutuksissa. Suuri koulutusten määrä on luonut meille laajan yritysverkoston robotiikassa koko maan alueella työssäoppimispaikkojen muodossa. Meillä on tämän päivän tieto siitä mitä osaamista yritykset vaativat robotiikan työntekijöiltä. Toiminta on luonut myös hyvät suhteet robottitoimittajiin ja näin saamme aina uusimman tiedon suoraan toimittajilta.

TEAK on myös mukana robotiikassa myös yhteiskunnallisella tasolla. Olemme olleet mukana perustamassa Suomeen Airo Island-yhdistystä. Yhdistyksessä on mukana valtakunnan parhaat voimat liittyen robotiikkaan. TEAKin rehtori Ari Maunuksela on mukana yhdistyksen hallituksessa. Yhdistyksen tarkoitus on edistää kaikin mahdollisin keinoin robotiikan ja automaation lisäämistä ja kehittämistä Suomessa. Yhdistyksen toimintaan kuuluu, mm. valtakunnallisen robottiviikon järjestäminen. TEAK on vahvasti mukana tässä tapahtumassa omalla osastolla ja esiintymisellä koulutukseen liittyvissä asioissa.

TEAK

TEAK on valtakunnallinen aikuiskoulutuskeskus, jonka päätoimipiste sijaitsee Teuvalla, Etelä-Pohjanmaalla. Koulutusta järjestetään eri puolilla Suomea, noin 20 paikkakunnalla. TEAK on kouluttanut aikuisia aina vuodesta 1959 yritysten tarpeisiin.

Pääkoulutusalat tällä hetkellä ovat:

  • Puuala (huonekalu, kaluste, ovi-ikkuna)
  • Verhoilu (teollinen, perinteinen, ajoneuvo)
  • Pintakäsittely (teollinen, perinteinen)
  • Sisustus (sisustus-puuseppä, -maalari, -verhoilu)
  • Teknologia (CNC, CAD 2D ja 3D, CAM, robotiikka, automaatio)
  • Monialakoulutukset (Yhteishankintakoulutukset, Rekry/Täsmä/Muutos)
  • Vaatetus
  • Sosiaali- ja terveysala (lähihoitaja)
  • Koulutus-ja valmennusalan kumppanuudet (yksilölliset ja henkilökohtaistetut koulutuspalvelut, työpajatoiminta, opinnollistaminen, alueellisesti kehitettävät palvelu-ja yhteistyömallit)
Tämä artikkeli on julkaistu kategoriassa Blogi ja tagattu , , . Lisää pysyväislinkki kirjaimerkkeihisi.
Jaa Facebookissa

Kommentoi kirjoitusta