Teollisuus tarvitsee robotiikan moniosaajia

Kouluttajana olen huolissani robotiikan koulutuksen tasosta ja määrästä Suomessa. Koulutuksen vähäisyys on tätä menoa tuhoisaa teollisuudelle, kun robottien mahdollisuuksia ei ymmärretä.

Robotti sanana ja merkityksenä on levinnyt niin laaja-alaiseksi, että se on kärsinyt jonkinasteista inflaatiota. Lähes kaikkea, mitä tapahtuu tietokoneen / prosessorin avulla, kutsutaan helposti nykyään robotiksi, vaikka varsinaisen määrittelyn mukaan se ei sitä ole.

Robotiikka alana on kasvava ja kansainvälistyvä, mutta yksistään robotiikka ei vielä välttämättä pitkälle vie. Teollisuudessa robotit vaativat ja samalla myös tukevat käyttäjän aikaisemmin hankittua ammattia ja osaamista. Robotiikan osaaminenkin on kytkettävä osaksi muuta osaamista.

Enimmäkseen robotiikan lyhytkoulutuksia

Robotiikan koulutuksesta ei voi alana oikein edes puhua, koska minkäänlaista tutkintoa näiden laitteiden parissa ei ole olemassa. Tässä kohtaa on useammankin kouluttajan mielestä jääty Suomessa pahasti kehityksen junasta. Yksinkertaisempien laitteiden, kuten CNC-koneiden käytöstä on olemassa useita erilaisia koulutuksia ja tutkintoja, niin pitkiä kuin lyhyitäkin.

Robotiikan saralla koulutus on vielä pelottavan vähissä, suurin osa koulutuksista on laitetoimittajien lyhyitä koulutuksia.

Voikin kysyä, johtuuko tutkinnottomuus robotin laajasta käyttömahdollisuudesta, kun on vaikea rajata osaaminen vain tiettyyn aiheeseen vai kenties kouluttajien laiskuudesta? Olen metsästänyt tästä tietoa ja haastatellut omia opiskelijoitani; lopputulemana on se, että useamman AMK:n opetussuunnitelma pitää sisällään puhtaasti robotiikkaa vain neljän opintopisteen verran. Se on harvalle riittävä määrä ja senkin ajan oppilaat saavat lähinnä katsoa lasin takaa miten kone toimii.

Robotiikkakoulutus on kouluttaja TEAKin kouluttajan Petri Kolehmaisen mielestä liian vähäistä ja kapeaa tällä hetkellä, jotta teollisuuden tarpeisiin voitaisiin vastata.

Robotiikkakoulutus on TEAKin kouluttajan Petri Kolehmaisen mielestä liian vähäistä ja kapea-alaista tällä hetkellä, jotta teollisuuden tarpeisiin voitaisiin vastata.

Työnantajilla on yhtenäisenä mielipiteenä, että robotti tulee korvaamaan työpaikkoja. Miksi ja miten? Nykypäivän robottikin tarvitsee toimiakseen ihmisen siihen vierelleen. Uusimmat innovaatiokin järjestään ovat ihmisen ja robotin turvallisen vuorovaikutuksen lisäämiseen tähtääviä. Entäpä jos ajattelisikin niin, ettei kohta ole niitä vähäisiäkään töitä ilman robotteja? Että robotit varmistavat töiden säilymisen eivätkä vie niitä.

Monella on se käsitys, että robotti pitää suunnitella tekemään tuotteen valmistusprosessin vaikeinta ja haasteellisinta vaihetta. Tällä periaatteella tulee varmasti paljon ”huteja”; robotti ei pysty tekemäänkään sitä vaikeaa vaihetta. Teollisessa tekemisessä on kuitenkin monta yksinkertaista” ja raskasta vaihetta, joissa vieläkin rääkätään työntekijäparat uuvuksiin. Juuri näissä robotti olisi enemmän kuin paikallaan ja nimenomaan auttamassa työntekijää.

Minulla ei ole omaa muistikuvaa tai kokemusta siitä, kuinka aikaisemmat ”työntappajat” kuten CNC-koneet aikanaan vastaanotettiin ja koulutukset näihin laitteisiin syntyivät. Olisiko samanlainen rumba nyt käynnissä robottien kanssa? Maailmaltahan kuuluu jo uutisia, jossa työnantaja satsaa suuremmalla prosentilla mieluummin teknologiaan kuin palkkaa uusia työntekijöitä. Mikäköhän on tilanne Suomessa?

Robotiikalla on isot mahdollisuudet tehostaa teollisuutta ja luoda jopa uusia innovaatioita, kunhan sen monipuolinen käyttö ymmärretään. Koulutuksessa robotiikka on otettava osaksi muita teollisuuden aloja ja kehitettävä robotiikan moniosaajia.

Petri Kolehmainen
Robotiikkakouluttaja

PS. TEAK esittelee parhaillaan mm. robotiikan koulutuksiaan Alihankinta-messuilla Tampereella, Suupohjan yritysten yhteisosastolla C 1150.

PS2. Esittelen seuraavassa kirjoituksessani robotiikan koulutusta TEAKissa. Minkälaista on robotiikan opiskelu, miten teollisuusrobotti toimii ja mitä oheissälää sen ympärille tarvitaan.

Jaa Facebookissa

Kommentoi kirjoitusta