Vaatetuskoulutuksessa innokkaat opiskelijat

Aurinkoisessa TEAKin Turun toimipisteessä on vilkasta, kun ryhmä vaatetusalan opiskelijoita pääsee tehtävissään vauhtiin. Kaavoja leikataan, koneet surraavat ja kouluttaja Niina Viljanen käy tarkastamassa, miten vaate istuu mallin päälle.

Opiskelijat ovat erittäin innostuneita ja kouluttajalle onkin annettu selvä ohjeistus: Nyt opetat sitten kaiken!

Kouluttaja Niina Viljanen (vas.) neuvoo Ashley Hirsimäkeä (oik) olkapään istutuksissa. Kailan Lin saa kauniin valmistujaismekon.

Kouluttaja Niina Viljanen (vas.) neuvoo Ashley Hirsimäkeä (oik.) olkapään istutuksissa. Kailan Lin saa kauniin valmistujaismekon.

Niina Viljanen kertoo, että opiskelijat tekevät parhaillaan tapahtuma- ja tilannepukeutumiseen ja erikoismateriaaleihin liittyviä töitä. Teon alla on mm. kesämekko, juhlamekko ja miesten housut.

– Vaikka vaatetusteollisuus on Suomesta melkein hävinnyt, itse tekemiselle ja osaamiselle on kysyntää. Nykyajan ompelijat arvostavat kestäviä tuotteita ja kierrätystä, käsityö onkin vastaisku kertakäyttöisyydelle, Niina Viljanen korostaa.

Sirpa Lehtonen ompelee pellavakankaasta kesämekkoa, jota hän koristelee värjätyillä pitseillä.

– Harjoittelen erikoismateriaaleja ja -tekniikoita. Olen tehnyt myös pikkulaukkuja ja tilkkutöitä, hän kertoo.

Sirpa on valmistunut 30 vuotta sitten ompelijaksi ja työskennellyt mm. ompelukonemyyjänä. Hän on harrastanut käsitöitä pitkään ja tehnyt jopa hääpukuja.

– Tulin koulutukseen, koska halusin elvyttää taitojani ja oppia tekemään kaavat omien mittojen mukaan.

Toiveena on, että käsityö olisi tiivis osa elämää.

– Voisimme pitää asiakkaiden kesken ompeluseuroja, joissa tehtäisiin keskeneräiset työt valmiiksi. Käsityö on rentouttavaa ja siinä kokee onnistumisen iloa, hän hehkuttaa.

Cosplay-asuja itselle ja vaatteita tilaustöinä

Ashley Hirsimäki sovittaa pikkumustaa Kailan Linin päälle. Tiedossa on valmistujaisjuhlat ja mekko tulisi saada valmiiksi. Kouluttaja Niina Viljanen tarkistaa istuvuuden ja neuvoo olkapään yksityiskohdissa. Kangas on kiiltävää, liukasta ja painavaa, joten sen ompeleminen ei ole helppoa.

– Olen ala-asteikäisestä suunnitellut vaatteita ja haluan oppia tekemään suunnittelemani vaatteet käytännössä, Ashley Hirsimäki kertoo.

Ashley on innostunut tekemään erityisesti cosplay-asuja. Cosplay-harrastuksessa tehdään hahmoasuja itse, hahmot voivat olla peräisin esimerkiksi mangoista, sarjakuvista tai elokuvista.

– Teen käsitöitä omaksi iloksi, mutta asuja myös tilauksesta. Cosplay-asuista haastavin on ollut asu, jossa alaosa oli seepran ja yläosa ihmisen hahmo.

- Olen ala-asteikäisestä suunnitellut vaatteita ja haluan oppia tekemään suunnittelemani vaatteet käytännössä, Ashley Hirsimäki kertoo.

– Olen ala-asteikäisestä suunnitellut vaatteita ja haluan oppia tekemään suunnittelemani vaatteet käytännössä, Ashley Hirsimäki kertoo.

Miesten pukuliike haaveissa

Christian Palkénilla on taustanaan tekstiiliartesaanin koulutus, mutta hän tuli koulutukseen oppimaan lisää mm. kaavoituksesta ja kuosittelusta.

– Vaatteet ovat intohimoni, haluan tulla hyväksi ompelijaksi. Erityisesti olen kiinnostunut miesten puvuista ja naisten vintage-mekoista. Olin työharjoittelussa vintage-myymälässä ja innostuin todella. Haaveissa olisi joskus perustaa miesten pukuliike, hän paljastaa.

Irma Kemppainen silittää kangasta ja kertoo, miten lähti uudelleenkoulutukseen biologiuran jälkeen.

– Olen eläkkeellä, työskentelin aiemmin ympäristötukien neuvonnassa. Olen aina tykännyt ommella, tehnyt muun muassa vaatteet 30 kuorolaiselle.

Irman kiinnostuksen kohteena ovat erityisesti vaatteet henkilöille, joiden koko ylä- ja alaosista on erilainen.

– Monet tarvitsevat eriparisia vaatteita esimerkiksi vamman takia. Tässä koulutuksessa olen oppinut tekemään kaavat mittojen mukaan. Sain Tukilinjan apurahan välineisiin, joten pystyn nyt toteuttamaan työt paremmin.

Teksti ja kuvat: Tiina Rantakoski

Jaa Facebookissa

Kommentoi kirjoitusta